Samen bouwen aan een groene en duurzame leefomgeving

Vereniging CPO De Elzen is ingeloot voor de ontwikkeling van het nieuwste CPO-project in Warande. De vereniging heeft de reserveringsovereenkomst met de gemeente Lelystad gesloten om maximaal 15 woningen in het gebied te ontwikkelen. Een initiatiefnemer van CPO De Elzen licht toe: “De reden dat wij graag samen willen bouwen, is dat we zo op […]

Zuiderhage – Het nieuwe stadsdeel van Lelystad

ZuiderC heet nu Zuiderhage, het nieuwe stadsdeel van Lelystad. In de komende jaren wordt Lelystad uitgebreid met een ambitieus nieuw stadsdeel, gelegen ten zuiden van de bestaande stad tussen het Hollandse Hout en de A6. Zuiderhage zal ruimte bieden aan ongeveer 25.000 inwoners die in harmonie met de natuur en elkaar gaan leven. Zuiderhage, door […]

CPO-droom komt bijna uit op bouwlocatie nabij Zuigerplasbos

Samen met andere initiatiefnemers, waaronder een van zijn kinderen, bekijkt hij de locatie waar ze hun woondroom willen realiseren. ‘Ruim een jaar geleden hebben we de gemeente gevraagd of er bij het Zuigerplasbos een beschikbare locatie is voor het realiseren van ons CPO-initiatief.’ Even leken de plannen van de realisatie van een moskee en een […]

ZuiderC moet het nieuwe stadsdeel van Lelystad worden

Lelystad moet over twee jaar een nieuw stadsdeel krijgen: ZuiderC. Donderdag zijn de handtekeningen gezet onder een plan voor de bouw van 15.000 woningen ten zuiden van de Larserdreef. De wijk Warande moet onderdeel worden van het nieuwe stadsdeel. Mix van woningenZuiderC moet bestaan uit een combinatie van huizen en appartementen. De exacte invulling moet nog […]

Stedenbouwkundig plan De Elzen in Warande vastgesteld

Het laatste onderdeel van deelplan 3 in Warande is De Elzen. Na Het Eiland en De Nooten zal ook De Elzen zich ontwikkelen tot een eigentijdse woonbuurt omringd door groen en water. Dit gebied beslaat ongeveer 5 hectare en wordt begrensd door de Torenvalktocht, Zeearendtocht, de waterplas van Het Eiland en het Elzenpark. Het gebied […]

Gezamenlijke woonprojecten toegestaan in Noordoostpolder

Het wordt voor groepen mensen mogelijk om helemaal zelfstandig een woonproject te gaan realiseren in Noordoostpolder. De gemeenteraad is akkoord gegaan met deze vorm van woningbouw, die Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) wordt genoemd.

Een groep inwoners organiseert zich in een vereniging of stichting en wordt zo de opdrachtgever van een woonbouwproject. Ze nemen helemaal zelf de touwtjes in handen en kiezen bijvoorbeeld hun eigen procesbegeleider, architect en aannemer. Alle verantwoordelijkheden en risico’s zijn ook voor de groep.

Gemeente houdt zich afzijdig
De gemeente houdt zich eigenlijk verder helemaal buiten deze projecten. Het enige wat door de gemeente bepaald wordt zijn de locaties waar deze CPO-projecten gerealiseerd mogen worden. Een voorwaarde is wel dat het om minimaal drie en maximaal 30 woningen moet gaan.

Wethouder Toon van Steen is positief over het nieuwe CPO-beleid van Noordoostpolder: ”We zien de laatste tijd nieuwe vormen van bouwen ontstaan en daar willen we graag ruimte aan bieden. Het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap is er daar één van. Zelf aan het roer staan, invloed hebben en je eigen ideeën kwijt kunnen in je toekomstige woonsituatie. Daar gaat het in feite om.”

Doorstroming bevorderen
“Als gemeente zien we het belang van een volwassen manier van zelf bouwen omdat afzet van de woningen gegarandeerd is”, zegt Van Steen. “En het kan de doorstroming bevorderen. Natuurlijk zijn er wel kaders maar die zijn vooral bedoeld om richting te geven en te helpen.”

Bron tekst: https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/313936/gezamenlijke-woonprojecten-toegestaan-in-noordoostpolder

Bron afbeelding: https://www.omroepflevoland.nl/image/xlg/pictures/210608_RaadNOP_364FD2F689FBC34BC12586ED007BED05.jpg

Daag je gemeente uit

Gemeenten die nog geen participatieverordening hebben met een regeling voor het ‘uitdaagrecht’, moeten dit uiterlijk 1 januari 2027 op orde hebben. De Eerste Kamer stemde onlangs voor de nieuwe verplichtingen, die burgers meer invloed geven op de lokale uitvoering. Bedenkingen waren er in overvloed, maar niet bij het kabinet. Onder de aangenomen wet Versterking participatie op […]

Bouw jaarlijks 10.000 starterswoningen

Er moeten jaarlijks minstens 10.000 starterswoningen gebouwd worden die in de verkoop gaan voor maximaal 260.000 euro. Dat wil de Vereniging Eigen Huis (VEH). Volgens het kabinet is een koopwoning tot 355.000 euro betaalbaar voor starters, de VEH bestrijdt dat.

Voor een woning van 3,5 ton moeten kopers een minimaal jaarlijks inkomen hebben van twee keer modaal (76.000 euro), stelt de VEH. “Een eigen woning raakt daardoor voor steeds meer jonge mensen uit het zicht.”

“Starters maken nauwelijks kans op een koopwoning. De politiek roept al jaren dat er iets moet gebeuren, maar echte oplossingen blijven uit. Het kabinet moet nú in actie komen,” zo staat in een petitie die de belangenclub online heeft gezet.

Tweeverdieners
Tweeverdieners die samen anderhalf keer modaal verdienen (57.000 euro) kunnen met de huidige rentestand ruim 250.000 euro aan hypotheek krijgen, zolang ze geen andere financiële verplichtingen of schulden hebben.

“Met een woning van 260.000 euro sluit je aan bij het inkomen van mensen. Veel jonge werkende mensen zitten nu vast in een piepkleine studentenwoning, blijven thuis bij hun ouders of zijn noodgedwongen veroordeeld tot een peperdure huurwoning. Dat zijn scenario’s die voor niemand wenselijk zijn”, aldus Karsten Klein, directeur belangenbehartiging bij VEH.

Bron tekst: https://www.rtl.nl/economie/life/artikel/5327361/prijs-starterswoning-veh-betaalbaarheid-vs-plan-kabinet

Bron afbeelding: https://redactie.rtl.nl/sites/default/files/content/images/2022/08/17/GettyImages-1339030061.jpg?itok=gGOcXlh3&width=2048&height=1152&impolicy=semi_dynamic

Bouwen zonder projectontwikkelaar neemt vlucht 

Het bouwen van woningen zonder projectontwikkelaar heeft een vlucht genomen in Meppel. De gemeente is in gesprek met meerdere groepen inwoners die aan de slag willen. Waarschijnlijk kunnen volgend jaar de eerste woningen gebouwd worden op deze zogeheten CPO-manier.

“Uiteindelijk maakt een projectontwikkelaar veel van hetzelfde. Hiermee kun je alle kanten op”, aldus Van Ulzen. “Tinyhouses, circulaire woningen, boshuizen, hofjeswonen. Het mooie is dat het hier groepen mensen zijn die samenwerken met gelijkgestemden. Daarmee is het helemaal andersom. Normaal gesproken is er een projectontwikkelaar, die bouwt en verkoopt. Nu begint het bij de eindgebruiker, de bewoner.”

Andere gesprekken
Het leidt tot heel andere gesprekken op het gemeentehuis. “Dat is juist heel leuk”, vindt de wethouder. “Deze mensen hebben heel uiteenlopende ideeën, omdat ze hun eigen plekje willen bouwen. Ze kijken daarmee naar andere dingen dan winst. De prijs, het comfort, duurzaamheid of een unieke vorm. Het zijn creatievere, leukere gesprekken”, vertelt hij.

De bewoners hebben vaak wel minder kennis van bouw dan de professionele projectontwikkelaar. Toch hoeft dat volgens de gemeente Meppel geen probleem te zijn. “Natuurlijk loop je tegen bepaalde dingen aan, maar dat is niet erg. Vanuit de provincie en gemeente is ondersteuning beschikbaar. Zodra het te technisch wordt, proberen we dat samen op te lossen.”

Bron tekst: https://nos.nl/regio/drenthe/artikel/289208-bouwen-zonder-projectontwikkelaar-neemt-vlucht-in-meppel

Bron afbeelding: https://i.regiogroei.cloud/5eb12fbe-fc67-3f71-8092-98c7c5136273.jpg?width=1104&height=620&aspect_ratio=1104:620&cb=38a71b506e18b81c8de113d3087f9627