Daag je gemeente uit

Gemeenten die nog geen participatieverordening hebben met een regeling voor het ‘uitdaagrecht’, moeten dit uiterlijk 1 januari 2027 op orde hebben. De Eerste Kamer stemde onlangs voor de nieuwe verplichtingen, die burgers meer invloed geven op de lokale uitvoering. Bedenkingen waren er in overvloed, maar niet bij het kabinet.

Onder de aangenomen wet Versterking participatie op decentraal niveau krijgen bewoners een uitdaagrecht of ‘right to challenge’. Hiermee kunnen ze taken van de gemeente overnemen, ‘al dan niet met bijbehorend budget, omdat zij denken deze taak beter of efficiënter te kunnen uitvoeren. Denk hierbij aan het beheer of onderhoud van een park of buurthuis,’ aldus de rijksoverheid.

Inspraak wordt participatie

Gemeenten moeten, overigens net als provincies, de bestaande inspraakverordening veranderen in een participatieverordening. Dit betekent dat betrokkenheid van burgers niet alleen bij de voorbereiding maar ook tijdens de uitvoering en evaluatie geregeld dient te worden op lokaal niveau. De uitwerking blijft een plaatselijke verantwoordelijkheid.

Uitzondering op die vrijheid vormt het uitdaagrecht. Dit nieuwe onderdeel moet in de verordening worden uitgewerkt. Hoe gemeenten dat doen, is opnieuw grotendeels een lokale verantwoordelijkheid. Volgens het kabinet zal het nieuwe participatiebeleid met het uitdaagrecht als verplicht onderdeel, de lokale democratie langs verschillende wegen versterken. ‘Participatie hoort bij een sterke en levendige democratie,’ is het uitgangspunt.

Bron tekst: Gemeenten moeten aan de slag met ‘uitdaagrecht’ – Gemeente.nu

Bron afbeelding: ocde85c38b4870194906bf39f2e40f46661a.jpg (1280×821) (alponiente.com)

Samen bouwen aan een groene en duurzame leefomgeving

Zuiderhage – Het nieuwe stadsdeel van Lelystad

CPO-droom komt bijna uit op bouwlocatie nabij Zuigerplasbos